www.speedbadminton.hu Minden ami gyorstollaslabda…

15júl/160

Magyar éremeső a francia EB-n!

Vegyes páros csoportkép

A 2016-os Gyorstollas (Crossminton) Európa-bajnokság helyszíne talán nem is lehetett volna messzebb, mint a bretagne-i Gouesnou kisvárosa. A Brest-hez közeli 6262 fős település teljesen tipikus francia jegyeket mutat: csodálatosan szép, 642-ben épült templom, virág mindenhol (Ville Fleurie) és persze 3 sportcsarnok. A mai napig nem tudni, miért esett a választás Franciaország legészak-nyugatibb városkára, de ha már így esett, hát el kellett menni. Főleg úgy, hogy azért nem esélytelenül mentünk ki. (Olvasd tovább...) A magyar delegáció 15 főből állt, ebből egy fő kisérő, a többi játékos. Két csapat is úgy döntött, hogy kocsival vág neki az útnak, a Kiskunhalasi Szitakötők három prominens tagja, valamint a HASE budapesti 4 fős különítménye vágott neki a "mindössze" 4700 km-es útnak, hogy hazánkat képviseljék a rangos eseményen. Gouesnou már nevében is érdekes, hiszen volt aki Guzmó-nak ejtette, volt aki sehogy, bár a hivatalos kiejtése valahol a "Guönu" felé közelít. A három sportcsarnok egy városon belül csak nekünk különleges, ott nem kirívó, szinte minden kisvárosban több is van. Az pedig, hogy egy EB-n három sportcsarnok között kell ingázni, igencsak különös, de legalábbis nem megszokott. Főleg ha egy kocsival jöttetek többen és a meccseitek szét vannak szórva több csarnokba.

A csütörtöki megnyitó igazi franciásra sikeredett, nem tolták túl, laza volt, könnyed, emészthető, nem volt olyan nagy csinnadratta mint Berlinben a VB-n, de jó volt. Pénteken nyolc órakor már teljes harci díszben álltunk a parkettán, kezdődtek a csoportmeccsek a három teremben, így némi szervezésre nekünk is szükségünk volt. A tervek szerint aznap nemcsak a csoportokkal kellett végeznünk, de el kellett menni egészen a négy közé jutásig, azaz aki jól szerepelt pénteken, már érmesként várhatta a másnapot. Szombaton pedig a párosokkal kezdődött minden, sőt, a párosokat teljesen lejátszották és utána következtek az egyéni meccsek, immáron a négy között.

A magyar játékosok nagyon szépen szerepeltek. Gerber Christoph (Szabdszállási Leopárdok) az első napon bronzérmet szerzett az U18-as fiú kategóriában, egyedüli magyarként. Édesajnyja, Gerber Zsuzsanna (Szabadszállási Leopárdok) egy csodás ezüsttel tért haza, miután a döntőben, a +35 nők mezőnyében a lengyel Sabina Schabektől kapott ki. A döntőbe kerülésért sajnos a két magyar induló egy ágon volt, így Braun Helga (HASE) szép napot zárva élete első nagy megmérettetésén bronzérmet szerzett! A 35+ kategóriában mindkét magyar Hölgy dobogón állt, ez nagyon szép teljesítmény!

A Vegyes párosok mezőnyében szépen menetelt a Fehér Krisztina (HASE)/ Kozári Dávid (Szabadszállási Leopárdok) páros, valamint a Gerber Zsuzsanna / Gerber Christoph (Sz.-i Leopárdok) páros is, mindketten ötödik helyen végeztek, utóbbiakat a Darnyik Ágnes / Dózsa Tamás (HASE) kettős verte meg a négy közé kerülésért. A Darnyik/Dózsa páros a döntőbe kerülésért két szettben verte a Diallo / Diallo párost, majd a döntőben hatalmasat csatázott a vilgábajnok svéd párossal, akiket csak megszorítani sikerült, megverni nem, így a HASE párosa a tavalyi világbajnoki bronz után szerzett egy csodás ezüstöt is!

A Férfi párosban egy párosunk sem jutott közel a dobogóhoz, szinte minden magyar kettős a 16 közé jutásért vérzett el, de kiemelném az Igás Andor (Halasi Szitakötők) / Asztalos Attila (HASE) párost, akik gyönyörű játékkal sajnos a minimális két ponttal kikapva csúsztak le a továbbjutásról, valamint a Kiss Ferenc / Naszvadi Tibor (HASE) párost, aki szintén hatalmas harcban véreztek el.

A Nők kategóriájában sajnos Darnyik Ágnes-nek (HASE) nem volt szerencséje, mert bár szépen és agresszívan játszott, a labdák rendre kicsúsztak egy-két centivel a páyláról, így a döntőbe a passzívabban játszó svéd Rebecca Nielsen került, Áginak a bronz jutott. Meglepetésre a többszörös világbajnok szlovén Jasmina Keber kikapott saját tanítványától, így új európa-bajnok született Danaja Knez személyében. Darnyik Ági így a kétszeres páros Európabajnoki arany és egyszeres VB győzelem mellé berakhat a vitrinbe egy EB bronzot is, valamint egy páros ezüstöt is. Szintén ebben a kategóriában Fehér Krisztina (HASE) 13-dik lett.

A Férfiak 40+-os mezőnyében a csoportokból való kijutásnál játékosaink fele vérzett el, Asztalos Attilának (HASE) és Vincze Károlynak (Tolnai Leopárdok) sem sikerült, ez utóbbinak csak a szettaránya volt rosszabb, emiatt búcsúzott a küzdelmektől. Naszvadi Tibor (HASE) majdnem bejutott a 8-ba, a hazaiak egyik játékosa állította meg szoros meccsen. Úgy tűnt, hogy Dózsa Tamás (HASE) megszerzi az aranyat, mert szépen menetelve a csoportban megvert két franciát, majd a 16 közé jutásért is egyet, aztán a hazaik egyik legnépszerűbb játékosát verte hatalmas csatában és remek hangulatú meccsen (közel 50 francia szurkoló előtt), majd a sokáig világranglista-vezető és verhetetlen horvát Damir Ilicet győzte le két sima szettben. A döntőben viszont az a norvég Morten Pasche következett, aki most került fel a 40+-ba, játéka teljesen nélkülözi a támadó elemeket, játéka anti-gyorstollas, csakis a védekezésre, passzív játékra épít, így csak rendkívül pontos és erős támadójátékkal verhető meg. Ez sajnos ezúttal nem sikerült, és bár a jelenlévő összes francia játékos, bíró szerint is a magyar játékos jobban megérdemelte volna a győzelmet, azért ne keseredjünk el: a 2013-as egyéni VB bronz és 2015-ös páros VB bronz mellé nagyon szép teljesítmény a két EB ezüst (egy tornán!), amelyekkel a legeredményesebb magyar is Dózsa Tamás lett.

A Férfiak 50+-os mezőnyében a tavaly EB bronzot szerző Kiss Ferenc (HASE) indult egyedüli magyarként, de sajnos elég hamar búcsúzott, mert az utolsó csoportmeccsén már annyira fájt a karja, hogy fel kellett adnia a küzdelmeket.

A Férfi Open mezőnyben 5 magyar is képviselte hazánkat: Vincze Olivér (Tolnai Leopárdok) volt a legeredményesebb, neki sajnos pont nem sikerült bejutni a legjobb 16 közé, őt követte Kozári Dávid (Szabadszállási Leopárdok), majd a Kiskunhalasi Szitakötőktől Igás Andor, Versegi Erik és Versegi Viktor, akik a csoportokban véreztek el ugyan, de hihetetlen lelkesedésükkel és tudásukkal még sokra viszik! Szép volt Fiúk!

A szervezők kitettek magukért már ami az ételt-italt illeti, és bár a végeredmény egyértelműen nagyon pozitív, az érmeket kicsit gagyinak tartom, nem méltónak egy Európa-bajnoksághoz. Ettől függetlenül köszönet illeti a franciákat, a szervezőket, és HATALMAS DÍCSÉRET illeti a MAGYAR csapatot, amiért ilyen lelkesen elutazott sok ezer km-el távolabbra, hogy dicsőséget és nem utolsó sorban sok érmet hozzon hazánknak!

Az érem táblázaton a kis magyar delegáció, 4 ezüssttel és 3 bronzzal 6. helyen végzett, megelőzve a franciákat (2 ezüst, 5 bronz).

A teljes táblázat és a részletes eredmények itt találhatóak:

Részletes eredmények, éremtáblázat itt!
Hivatalos fotókat itt lehet találni, valamint itt a HASE Facebook oldalán! és a Gyorstollaslabda Facebook oldalán!

Szép volt Lányok, szép volt Fiúk!

Megosztás:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Buzz
  • Add to favorites
  • Print
  • Google Bookmarks
Hozzászólások (0) Trackbacks (0)

Még nincsenek hozzászólások


Hozzászólás

(required)

No trackbacks yet.