www.speedbadminton.hu Minden ami gyorstollaslabda…

5feb/128

Cross Speeder és egyéb újdonságok

A Speedminton cég müncheni standja

Ezen az oldalon nem esett még szó arról, hogy mi is a különbség, az összefüggés a Speedbadminton, a Speedminton, a Gyorstollaslabda, a Victor között. Az idei ISPO München (Sportkiállítás) ad arra alkalmat, hogy néhány fogalmat tisztába tegyünk és bemutassunk néhány újdonságot is. Sokan, még azok is akik már adott régebb óta gyorstollaslabdáznak, összekeverik a Speedminton és a Speedbadminton fogalmakat. Nos, a történeti hűség kedvéért kezdjük az alapoknál. Amikor Bill Brandes a sportágat feltalálta, kb. 10 évvel ezelőtt, a tollaslabda volt az alap, amire építkezett: a labda hasonló alakú, illetve a szabadban is végezhető és valójában a tollaslabda sport "szélmentesítése" volt a célja.

Tehát adott volt, hogy a sportág nevében is szerepeljen a tollaslabda, azaz angol nevén Badminton. Csak a gyorsaságra utaló szó került elé, így született meg a Speed Badminton (vagy Speedbadminton).

Később, a sportág köré egy elég komoly brand épült, ütőkkel, labdákkal, pályákkal, ehhez kellett egy név, mely a Speedminton nevet kapta, talán nem túl szerencsésen, de mindenképpen hatásosan. Ugyanis ma sokan keverik a két nevet és gyakran igévé válik a mindennapi szóhasználatban a Speedminton, amely valójában márkanév. (Pedig ahogyan nem mondjuk, hogy Adidas-ozom, úgy nem kellene mondanunk azt sem, hogy Speedminton-ozni megyek).

Vicfun katalogus

Ezek után került a képbe a német Victor cég, amely, mint minden valamire való tollaslabda ütőgyártó (piacvezető), beszállt ebbe a szegmensbe is és kijött négy ütővel és labdákkal, amelyeket az 1400 főt foglalkoztató gyárában gyárt. Innentől a "verseny" még érdekesebbé vált és reméljük hamarosan még több ütőgyártó lep meg minket "fogyasztókat". Ezzel az ütők árát akár még lejjebb lehet szorítani és a szortimentet kiszélesíteni.

De visszatérve a müncheni ISPO-ra, amely múlt héten zárta kapuit, megnéztük a Speedminton és a Victor standját, hogy mik az újdonságok. Meglepődtünk.

A Speedmitonnál egy érdekesség fogad minket: alig, hogy bevezetésre került a legújabb Match Speeder, azaz a még gyorsabb, "rojtos" szoknyájú versenylabda, amely immár minden nagyobb verseny hivatalos labdája lett, egy zöld, hasonló formájú, dupla karimájú (gyűrű) labdát vettünk észre, amely már a stand plakátjain is hatalmas felületen virít. Amint megtudtam, a labda a Cross Speeder névre hallgat, elsősorban kültérre tervezték, így kicsit nehezebb és még gyorsabb, mint a Match Speeder, ami már így is elérte a 300 km/h-t.

Szerezni még nem, de lefotózni sikerült a Cross Speedert

Továbbgondolva a történetet logikusan, valószínűleg a berlini VB tapasztatait levonva, szerettek volna kifejleszteni egy olyan labdát, amely még jobban alkalmas a kültéri játékra és még jobban látszik mondjuk salakos pályán (talán emiatt is a zöld szín). Ez lesz az Európa-bajnokság hivatalos labdája és egyben a labda bemutatkozója is? Még nem tudni, ugyanis a labda még nincs forgalomban.

A Victor standjára áttérve megpillantottuk a szokásos új, idei tollaslabda/squash/tenisz/kiegészítő katalógust, mely még igényesebb, mint az eddigiek. A Vicfun katalógusban kapott helyet a Speedbadminton is. Már láthatjuk az új szponzorációs szerződés eredményét a Világ és Európa-bajnok Uli Burghardttal, aki immár Victor ütővel és felszereléssel játszik, valamint Kerstin Klante-t is, aki 2009-ben Európa-bajnoki címet szerzett.

Victor Doublethermo London limited táska

A tollaslabda sportban szintén gyönyörű újdonságokat láttunk a vásáron, itt van mindjárt a limitált szériás Meteor MX-2012 London professzionális ütő, mely "bőröndben" kerül tálalásra, Zxion Nano-Titanium húrral, USB stick-el és hasonló kiegészítőkkel. De gyönyörű a szintén limitált (mindössze 350 darab) Victor Double Thermo London táska is!

DéTé

Victor stand pólók

Picture 1 of 14

Megosztás:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Buzz
 • Add to favorites
 • Print
 • Google Bookmarks
Hozzászólások (8) Trackbacks (0)
 1. Köszönjük az érdekes beszámolót, szép cuccokat lehet találni a fotókon, különösen szép darab ez az új Victor táska.
  A speedert még gyorsítani akarják ..?, már így túl gyors.
  üdv. VK

 2. Remek cikk, jó képek, meglepő info-k. :)

 3. Nem régen ismerkedtem meg ezzel a sporttal. És nagyon tetszik.
  Bori beszélt róla több, mint egy éve. És szerencsére valahogy eszembe jutott. :)

 4. Ennek én is nagyon örülök, Laci! :)

 5. Van valami fórum ahol lehetne diskurálni? Eddig nem találtam ilyet.

 6. Kedves Laci!
  Kifejezetten beszélgetős fórum nincs, de ha kérdésed van, szívesen válaszolok bármikor. Itt elérsz a kapcsolat rovaton keresztül, vagy írsz nekem emailt a dozsa.tamas@yahoo.fr címre. De a csapatunk Facebook oldalát is “lájkolhatod” és ott is lehet beszélgetni velünk. Íme: https://www.facebook.com/pages/Budai-XI-Ratminton-Speed-Badminton-SE/262944663745908
  Üdv, Tamás

 7. Tamás! Olyan különös kérdéseim nincsenek. :)
  Csak például, hogy egy ALU ütő (S100) kb meddig bírja, mikor érdemes lecserélni?
  A Victor és a Speedminton labdák között van-e valami különösebb eltérés? Az új labdáknál tudom, hogy más a szoknya.
  Victorból van olyan csomag amiben csak a gyorsabb labdák vannak?

 8. Alul az ötödik (5 of 14) képen van hat Victor ütő. Akkor most vannak új ütői a Victornak vagy csak több színben lehet kapni a meglévőket?
  Nálunk nem lehet drágább szetteket venni, csak a legolcsóbbat?


Hozzászólás

(required)

No trackbacks yet.